fbpx

Dendrobium Nobilé verzorgen

De orchidee is een van de populairste sierbloemen in Nederland waar u langdurig van kunt genieten, maar dit vergt wel de juiste verzorging. De prachtige kamerplant staat bekend om zijn diversiteit in zowel kleur als bloemvorm. Hoe verzorgt u een orchidee? Als specialist in Dendrobium Nobilé orchideeën, legt De Hoog Orchids dit graag uit, zodat u er lang plezier van heeft.

De beste standplaats voor uw orchidee

Orchideeën houden van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Te veel zonlicht resulteert in schade aan de plant door uitdroging. Bovendien verkort het directe zonlicht de levensduur van de plant. Een goede plek voor de orchidee is bijvoorbeeld op de vensterbank bij een raam aan de noordkant of een plantentafel die niet direct in de zon staat. Let er wel op dat hij niet vlak bij een verwarming staat, want hier kan de plant slecht tegen. Omdat de Dendrobium Nobilé ongevoelig is voor ethyleen kan deze gemakkelijk gecombineerd worden met andere planten, maar bijvoorbeeld ook op dezelfde tafel als de fruitschaal geplaatst worden.

Geschikte temperatuur

De Dendrobium Nobilé kan, in tegenstelling tot andere soorten orchidee, redelijk veel kou verdragen, maar zal zijn heerlijke geur beter afgeven in een warmere omgeving. De ideale temperatuur ligt tussen de 7 en 25 graden.

Bright Eye en Apollon Boog
Apollon boog Close up

Orchidee water geven

Orchideeën zijn kleine waterverbruikers en daarom hoeft u ze pas te voorzien van water als de grond vrij droog is. De beste manier is om de plant te dompelen in het water en het uit te laten lekken, waarna de plant er weer even tegenaan kan. Natuurlijk kunt u hem ook één keer per week 100 ml water op kamertemperatuur te geven.

De plant vindt het fijn om ’s ochtends gewaterd te worden, omdat hij dan beter vocht opneemt.

Houd regelmatig in de gaten of er geen laag water in de pot staat, want dit kan schadelijk voor hem zijn. In de winter rust de plant en heeft hij minder water nodig.

Orchidee sproeien

Ondanks het feit dat deze kamerplant niet kieskeurig is wat betreft luchtvochtigheid, is het goed om hem ’s winters af en toe te sproeien. Het sproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, wat goed is voor de plant.

Tips voor de herbloei van uw Florallure Dendrobium Nobilé

Het is natuurlijk de kunst om ieder jaar weer te genieten van een prachtig bloeiende orchidee. Met de juiste behandeling kan uw Dendrobium Nobilé opnieuw gaan bloeien. We geven u graag een aantal tips, zodat u ieder jaar geniet van de fleur en kleur die de Dendrobium Nobilé in huis brengt.

Vorming en groei

De vorming en groei van de scheuten bij een Dendrobium Nobilé worden gestimuleerd door de plant onder warme en lichte omstandigheden te plaatsen en te voeden met orchideeënmest. Wanneer de nieuwe scheuten ongeveer 20 cm lang zijn en eigen wortels hebben, kunt u de uitgebloeide stam snoeien en het stokje bij de nieuwe scheut zetten. Als de nieuwe scheut ongeveer 20 cm lang is, heeft de plant geen mest meer nodig.

Plaats en temperatuur

Als de scheut is uitgegroeid (hij maakt dan geen nieuwe bladeren meer), moet u de plant nog 2 maanden op een warme plaats laten staan. Daarna zet u haar ongeveer 6 weken op een droge en koele plaats, met ’s nachts een temperatuur van 13 of 14 graden en overdag 20 of 21 graden. Een geschikte plaats is de slaapkamer.

In deze periode geeft u uw Dendrobium Nobilé minder water en geen mest meer. Na ongeveer 6 weken verschijnen onder de oksels van het blad nieuwe bultjes, wat de nieuwe bloemtrosjes worden. Als deze goed zichtbaar zijn, kan de plant bijvoorbeeld weer in de huiskamer gezet worden, zodat de bloemen sneller doorgroeien.

Verpotten

Zorg ervoor dat u de Dendrobium Nobilé één keer in de 3 tot 4 jaar verpot in speciale orchideeëngrond. Wanneer de wortels van de plant gezond zijn, kunt u haar in een grotere pot plaatsen. Zijn de wortels zacht of verrot? Verwijder dan die delen en plaats haar terug in dezelfde pot.

Voeding

Om voor een optimale groei en bloei te zorgen, voorziet u de orchidee van voeding. Bemest hem in de lente en zomer, maar doe dit niet in de herfst en winter omdat de plant dan rust.

Contact opnemen

Heeft u nog vragen over het onderhouden van uw orchideeën? Bijvoorbeeld over orchideeën stekken of geschikte voeding? Met kennis van onze verschillende orchidee soorten helpen we u graag verder. Neem contact op met onze specialisten.