fbpx

Orchidee verzorgen

De orchidee is een van de populairste sierbloemen in Nederland waar u langdurig van kunt genieten, maar dit vergt wel de juiste verzorging. De prachtige kamerplant staat bekend om zijn diversiteit in zowel kleur als bloemvorm. Hoe verzorgt u een orchidee? Als specialist in Dendrobium Nobilé orchideeën, legt De Hoog Orchids dit graag uit, zodat u er lang plezier van heeft.

De beste standplaats voor uw orchidee

Orchideeën houden van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Te veel zonlicht resulteert in schade aan de plant door uitdroging. Bovendien verkort het directe zonlicht de levensduur van de plant korter. Een goede plek voor de orchidee is bijvoorbeeld op de vensterbank bij een raam aan de noordkant of een plantentafel die niet direct in de zon staat. Let er wel op dat hij niet vlak bij een verwarming staat, want hier kan de plant slecht tegen. Omdat de Dendrobium Nobilé ongevoelig is voor ethyleen kan deze gemakkelijk gecombineerd worden met andere planten maar bijvoorbeeld ook op dezelfde tafel als de fruitschaal geplaatst worden.

Geschikte temperatuur

De Dendrobium Nobilé kan, in tegenstelling tot andere soorten orchidee, redelijk veel kou verdragen, maar zal zijn heerlijke geur beter afgeven in een warmere omgeving. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden.

Bright Eye en Apollon Boog
Apollon boog Close up

Orchidee water geven

Orchideeën zijn kleine waterverbruikers en daarom hoeft u ze pas te voorzien van water als de grond vrij droog is. De beste manier is om de plant te dompelen in het water en het uit te laten lekken, waarna de plant er weer even tegenaan kan. Natuurlijk kunt u hem ook een keer per week 100 ml water op kamertemperatuur te geven.

De plant vindt het fijn om ’s ochtends gewaterd te worden, omdat hij dan beter vocht opneemt.

Houd regelmatig in de gaten of er geen laag water in de pot staat, want dit kan schadelijk voor hem zijn. In de winter rust de plant en heeft hij minder water nodig.

Orchidee sproeien

Ondanks het feit dat deze kamerplant niet kieskeurig is wat betreft luchtvochtigheid, is het goed om hem ’s winters af en toe te sproeien. Het sproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, wat goed is voor de plant.

Orchidee snoeien

Het is natuurlijk de kunst om ieder jaar weer te genieten van een prachtig bloeiende orchidee. Met de juiste behandeling kan uw Dendrobium Nobilé opnieuw gaan bloeien. Hiervoor dient u de ‘oude’ stam na de bloei terug te knippen als de jonge groene schutten ongeveer 25 cm hoog zijn (50% van de originele stam). U kunt de jonge scheuten begeleiden langs een stokje. Als er geen nieuwe bladeren meer verschijnen, is de scheut uitgegroeid.

Laat de plant nu ongeveer 1 tot 2 maanden op een warme plaats staan. Zet hem op een droge en koele plaats met een temperatuur van 10 tot 15 graden, die overdag oploopt tot ongeveer 20 graden. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer. In deze periode verschijnen er knobbeltjes op de stammen die uiteindelijk de bloemtrosjes zullen worden. Zet de plant vervolgens weer terug op zijn originele plaats.

Voeding

Om voor een optimale groei en bloei te zorgen, voorziet u de orchidee van voeding. Bemest hem in de lente en zomer, maar doe dit niet in de herfst en winter omdat de plant dan rust.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het onderhouden van uw orchideeën? Bijvoorbeeld over orchideeën stekken of geschikte voeding? Met kennis van onze verschillende orchidee soorten helpen we u graag verder. Neem contact op met onze specialisten.